W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / SÅ‚ownik / Tempeh

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Hasło


Tempeh

Blok sfermentowanej, sprasowanej soi, z całymi jej ziarnami (w odróżnieniu od tofu). Pod względem odżywczym zawiera sporo błonnika, białka i witamin, jeśli to kogoś interesuje. W smaku - jak niemal każdy taki sojowy produkt - jakby tu powiedzieć, mało wyrazisty. Mówiąc uczciwie - tak prosto z opakowania to nie smakuje niczym. Jednak dzięki całym ziarnom soi ma interesującą konsystencję. Doskonale chłonie marynaty, nie rozlatuje się przy tak zwanej obróbce cieplnej. W sprzedaży pojawia się w postaci bloku, o takiego, jak na zdjęciu. Tempeh najczęściej kroi się w plastry, marynuje w czymś o zdecydowanym smaku, po czym smaży na oleju. Pochodzi z Indonezji, szczególnie ceniony jest na wyspie Jawie i często pojawia się w tamtejszej kuchni. Wegetarianie chętnie używają tempeh jako substytut mięsa.