W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / SÅ‚ownik / Smardze (morels, Morcheln, morilles)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Hasło


Smardze (morels, Morcheln, morilles)

Dość rzadkie, niezwykle smaczne grzyby o zabawnej formie. RosnÄ… wiosnÄ… (o, jak Å‚adnie do rymu wyszÅ‚o...). Stożkowaty, ciemnobrÄ…zowy kapelusz ma strukturÄ™ plastra miodu, trzeba wiÄ™c bardzo dokÅ‚adnie sprawdzić wszystkie dziurki na okoliczność nie tylko piasku, ale i robaczków. Raczej drogie grzyby, za to bardzo aromatyczne, wiÄ™c dużo ich nie trzeba. Dodatek smardzów w daniu podnosi smak i stopieÅ„ elegancji na wyższy poziom - podobnie, jak w przypadku trufli (a mimo wszystko taniej).

Uduszonymi smardzami nadziewamy omlet, dodajemy do zupy lub risotto (pycha), a przede wszystkim dusimy z nimi kurczaka, podlewając winem z francuskiej Jury. Innym klasycznym daniem są białe szparagi z duszonym smardzami. Są także dania super-hiper, jak grasica cielęca ze smardzami lub homar w sosie śmietanowo-smardzowym.