Przesiewanie mÄ…ki nie sÅ‚uży wcale do wyÅ‚apania robaczków, które mogÅ‚y nam siÄ™ w torebce zalÄ™gnąć (takÄ… mÄ…kÄ™ od razu wyrzucamy, co chyba jest oczywiste), ani nie jest kolejnÄ… torturÄ… wymyÅ›lonÄ… przez tych, co lubiÄ… gotować, dla tych, którzy nie lubiÄ…. Otóż, dziÄ™ki przesiewaniu mÄ…ki przez sito, mÄ…ka nabiera powietrza i ciasto, do którego jÄ… wsypiemy, bÄ™dzie pulchniejsze i lżejsze.
A teraz uwaga dla kuchennych sceptyków: nawet jeÅ›li różnica w pulchnoÅ›ci bÄ™dzie znikoma; nawet jeÅ›li tak naprawdÄ™ jest to tylko kolejny mit, to w koÅ„cu przewietrzanie tej nieszczÄ™snej, ugniecionej w torebce mÄ…ki nie jest tak strasznie skomplikowane i pracochÅ‚onne. OczywiÅ›cie nie ma sensu przesiewać mÄ…ki, w której bÄ™dziemy coÅ› panierować, ani też tej, z której bÄ™dziemy robić beszamel. Ale do ciasta? warto poÅ›wiÄ™cić dodatkowÄ… minutÄ™ (bo mniej wiÄ™cej tyle to bÄ™dzie trwaÅ‚o). A nuż pomoże.
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |