Bardzo użyteczny produkt z kokosa - jest to (pomijając długi proces produkcji) gęsta, gładka kokosowa pasta, formowana w "cegiełki", przypominające wyglądem smalec (bez skwarek, rzecz jasna). Smak ma łagodny, lekko słodkawy, miło kokosowy. Jeśli wstawimy pastę do lodówki, zrobi się tak sztywna, że będziemy ją mogli zetrzeć na tarce i dodać do sosu, kremu, curry itp. Dzięki swojej gładkiej konsystencji i dużej zawartości tłuszczu, pasta kokosowa łatwo się rozpuszcza. W Indonezji ten niezbędny dla tamtejszej kuchni składnik zwany jest santen.
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |