W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / SÅ‚ownik / Panko

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Hasło


Panko

Japońska tarta bułka, robiona z białego, specjalnie do tego celu wypiekanego chleba. Chleb nie tyle się mieli na proszek, co struga na drobne igiełki - dzięki temu panierka po usmażeniu jest bardziej chrupka (przysmaża się więcej powierzchni). Panko używa się powszechnie w kuchni japońskiej - przede wszystkim do robienia smażonej wieprzowiny tonkatsu. Ja używam panko do każdej panierki - naprawdę znacznie lepiej się sprawdza, niż zwykła tarta bułka; a ja lubię, żeby smażone dania były chrupiące.