W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / SÅ‚ownik / Galangal

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Hasło


Galangal

RoÅ›lina podobna do imbiru, bardzo aromatyczna. Opisy smaku sÄ… różne, ale mnie galangal najbardziej przypomina skrzyżowanie imbiru z eukaliptusem. Galangal ma jaÅ›niejszÄ… skórkÄ™, niż imbir, o zabarwieniu różowym, a miąższ jakby bardziej przezroczysty. Używany jest przede wszystkim w tajskich zupach i w kuchni Azji PoÅ‚udniowo-Wschodniej, w rozmaitych pastach curry. Można zastÄ™pować go imbirem (ostatecznie).