RoÅ›lina podobna do imbiru, bardzo aromatyczna. Opisy smaku sÄ… różne, ale mnie galangal najbardziej przypomina skrzyżowanie imbiru z eukaliptusem. Galangal ma jaÅ›niejszÄ… skórkÄ™, niż imbir, o zabarwieniu różowym, a miąższ jakby bardziej przezroczysty. Używany jest przede wszystkim w tajskich zupach i w kuchni Azji PoÅ‚udniowo-Wschodniej, w rozmaitych pastach curry. Można zastÄ™pować go imbirem (ostatecznie).
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |