Właściwa dla krajów Maghrebu marynata, w skład której wchodzi przede wszystkim świeża kolendra, czosnek i kmin rzymski. Reszta składników zależy od konkretnego przepisu i mogą to być różne przyprawy typu papryka słodka lub ostra, szafran lub pieprz; spotyka się też wersje z kiszoną cytryną, cebulą, natką pietruszki. Do ziół i przypraw dodaje się sok cytrynowy i oliwę. Szermulę używa się przede wszystkim jako marynaty do ryb i owoców morza, ale białe mięso w niej zamarynowane, a potem upieczone na grillu, jest doskonałe. Można także potraktować szermulę jak sos i polać nią upieczone warzywa, mięso lub rybę
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |