W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Słownik / Cabecou

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Hasło


Cabecou

Mały francuski serek, okrągły, o średnicy około 4 cm. Ma kremowy matowy kolor i zwartą konsystencję, choć pozostawiony dłużej w temperaturze pokojowej, zaczyna "płynąć". Serki te produkuje się w południowo-zachodniej Francji, z mieszanki mleka krowiego, koziego i owczego (tradycyjnie). Mają niezbyt agresywny smak, świetne są też na ciepło. Często przechowuje się je w oliwie, w occie (zawinięte w liście winorośli), zaś w Quercy - w śliwkowym bimbrze (takich nigdy nie jadłam, niestety).