W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Słownik / Bulgur (bulghur, boulghour)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Hasło


Bulgur (bulghur, boulghour)

Rodzaj kaszy, otrzymywany przez gotowanie całych ziaren pszenicy, suszenie ich i łamanie. Bardzo popularny w rejonie Morza Sródziemnego Często mylony z kuskusem - dziwi mnie to, gdyż ma nie tylko zupełnie inny wygląd, ale i kompletnie inny smak. Gotujemy go, jak kaszę, w wodzie z solą - wówczas podajemy go jako dodatek do głównego dania. Możemy też bulgur namoczyć w gorącej wodzie i zostawić do wystygnięcia - wówczas używamy go np. w sałatce tabbouleh.