W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Słownik / Annato

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Hasło


Annato

Twarde, brązowo-czerwone nasiona drzewa o tej samej nazwie, pochodzącego z Ameryki Środkowej. Mają zabawny kształt maleńkich piramid. Popularna przyprawa w kuchniach Ameryki Południowej, przez hiszpańskich kupców "zaprowadzona" do Chin i na Filipiny. Nasionka używane są przede wszystkim jako barwnik spożywczy - to im zawdzięczają swą barwę takie dania, jak lakierowana chińska wieprzowina i filipińskie mięso w sosie adobo. Zazwyczaj podsmaża się nasiona w oleju, a kiedy przekażą mu swój kolor, usuwa się je. Nie jest to jednak konieczne, choć annato są dość twarde (nie na tyle jednak, by złamać sobie ząb...).