W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Żurek po kielecku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Żurek po kielecku

Może bardziej ogórkowa, niż żurek... Znakomity ludowy przepis na błyskawiczną zupę o zdecydowanie polskim charakterze. Talerz młodych ziemniaków z masłem i koperkiem będzie mile widzianym dodatkiem.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 szklanki (1 litr) wywaru z wołowiny (Podstawowy wywar z wołowiny)
  • szklanka (ćwierć litra) soku z kiszonych ogórków
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kiełbasy zwyczajnej
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • dużo siekanego koperku do posypania

Żurek po kielecku - Opis przyrządzania:

Wywar wlewamy do garnka, dodajemy sok z ogórków i stawiamy na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia.
Czosnek obieramy i siekamy na piure z pół łyżeczki soli. Dodajemy do wywaru, po czym sprawdzamy, czy nie trzeba czymś doprawić - sól, pieprz, może jeszcze czosnek?
Wywar trzymamy na małym ogniu, żeby był gorący, a w tym czasie kroimy kiełbasę na półplasterki. Teflonową patelnię stawiamy na średnim ogniu, a kiedy się zagrzeje, wrzucamy kiełbasę. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż się zarumieni. W trakcie smażenia odlewamy tłuszcz.
Usmażoną kiełbasę rozkładamy na 4 talerzach. Na środku kładziemy łyżkę śmietany, nalewamy wrzącą zupę i posypujemy szczodrze siekanym koperkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Żurek po kielecku: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Żurek po kielecku przepisy:

  • Zupa z cukinii i bazylii Zupa z cukinii i bazylii
    Szalenie prosta, lekka zupa z przerośniętej cukinii. Jeśli dysponujemy akurat cukinią-monstrum, to przed gotowaniem pozbawiamy ją pestek i włóknistego wnętrza. Jeśli mamy cukinie ciut mniejsze, można kroić je w całości, ale bez skórki, która w większych egzemplarzach bywa gorzka.
  • Krem z ziemniaków z orzechami
  • Zupa z cukinii z ziołową posypką
    Kremowa (choć bez śmietanki) zupa z cukinii. Jako ciekawy dodatek mamy tutaj rumiane chlebowe okruszki, wymieszane z ziołami i podprawione odrobiną czosnku.
  • Linguine z łososiem w sosie limetkowym
    O, to jest danie z typowej fusion cuisine. Sos śmietanowo-limetkowy, różowe kawałki świeżego łososia i do tego makaron. Ale to jest bardzo smaczne i solidne danie, nie ma więc żadnego powodu, by obruszać się na ponadnarodowe łączenie składników...
  • Krewetki w kremowym sosie
    Błyskawiczne danie z krewetek, możliwe do zrobienia nawet w obliczu nieoczekiwanych gości - tych miłych, rzecz jasna, nie będziemy przecież owocami morza karmić tych mniej sympatycznych... Do krewetek możemy ugotować ryż z odrobiną curry lub szafranu lub dać kawałek bagietki do wylizywania sosu.


Podziel się linkiem:




Komentarze: