W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa-krem z kopru włoskiego

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa-krem z kopru włoskiego

Lekko anyżkowy smak świeżego kopru włoskiego nie każdemu odpowiada. Z drugiej jednak strony osobiście nie znoszę anyżku jako takiego, a koper włoski uwielbiam. Zupa-krem jest bardzo delikatna i subtelna, o intensywnym smaku kopru.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg bulw kopru włoskiego
  • gałka muszkatołowa
  • cytryna
  • 100 g startego gruyera

Zupa-krem z kopru włoskiego - Opis przyrządzania:

Koper obieramy z twardych zewnętrznych powłok, odcinamy zielone listki i podstawy. Starannie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy je do garnka, wlewamy 2 szklanki wrzątku, dodajemy łyżeczkę soli i stawiamy na ogniu. Gotujemy mniej więcej 20 minut do pół godziny, aż koper będzie zupełnie miękki.
Ugotowany koper miksujemy w blenderze lub malakserze i przecieramy przez sito. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, świeżo startą gałką oraz solą i pieprzem.
Zupę podajemy na gorąco, z serem do posypywania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zupa-krem z kopru włoskiego: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Zupa-krem z kopru włoskiego przepisy:

  • Włoska zupa z cieciorką
    Pożywna i smaczna włoska zupa jarzynowa z klasycznym dodatkiem parmezanu. Dla skrócenia czasu przygotowania, używamy cieciorki z puszki.
  • Confit z kopru włoskiego Confit z kopru włoskiego
    Jedno z moich najulubieńszych dań warzywnych - i w dodatku całą porcję mogę zjeść sama, gdyż nikt u mnie w domu kopru włoskiego jakoś nie poważa... To pewnie przez ten anyżkowy posmak, choć mnie on zupełnie nie przeszkadza, a anyżku jako takiego z całego serca nie znoszę! Confit z kopru jest jarzynką delikatną, ale elegancką, zarówno w smaku, jak i wyglądzie. Pasuje przede wszystkim do białej ryby, ale mnie najbardziej smakuje jako danie (z kawałkiem bagietki) lub dodatek do grillowanej jagnięciny.
  • Przepyszna surówka z kopru włoskiego
    Właściwie to wstyd trochę wpisywać do PieceOfCake przepis tak prosty - ale może ktoś akurat nie wpadł na pomysł tej surówki? Doskonale pasuje do ryby i potraw typu tażin, a tak naprawdę, to do wszystkiego. A, i wspomaga trawienie, gdyby komuś na tym zależało.
  • Zupa-krem z cykorii
    Oryginalna w smaku, delikatna zupa dla wielbicieli cykorii. Zmiksowaną zupę podajemy z małymi grzaneczkami smażonymi na maśle.
  • Zupa z dyni i rozmaitych warzyw
    Chyba najbardziej skomplikowana z dyniowych zup w PieceOfCake, ale warta chwili poświęcenia: najpierw gotujemy świeży w smaku wywar warzywny, a potem na jego bazie przyrządzamy kremową zupę. Dodatek: surowe siekane warzywa i pestki z dyni.


Podziel się linkiem:




Komentarze: