Bomba z witaminą C. W czasach straszliwych, szalejących gryp o trudnych do zapamiętania skrótach, powinniśmy jak najczęściej wlewać w siebie takie soki - świeżo zrobione, zdrowe i pyszne.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 duże kiwi
duże zielone jabłko
pęczek świeżej mięty
2 łyżki akacjowego miodu
Zielony sok - Opis przyrzÄ…dzania:
Kiwi myjemy i obieramy.
Jabłko myjemy, kroimy bez obierania w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
Miętę myjemy i osuszamy.
Kiwi, jabłko i miętę przepuszczamy przez sokowirówkę i słodzimy miodem do smaku (niekoniecznie, jeśli kiwi były nie bardzo kwaśne).
Podajemy natychmiast, żeby witamina C nie zaczęła się ulatniać (albo rozpadać, nie wiem, jak to ona robi).
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zielony sok: do zrobienia w ostatniej chwili
Relish z borówek z buraczkami Taki relish (słodko-kwaśny, warzywno-owocowy dodatek o egzotycznym pochodzeniu) jadłam niedawno na przyjęciu i byłam zachwycona! Podano go do sashimi z łososia, ale moim zdaniem równie dobrze pasuje do mięsa i serów.
Śledzie z sosem jabłkowym Przywiozłam z Polski całe solone śledzie, z mleczem i ikrą. Trzeba je wymoczyć, oczyścić, wyfiletować i obedrzeć ze skóry, to prawda. Ale są bardzo smaczne, warto więc (raz do roku) się pomęczyć.
Sałatka ze szpinaku z orzechami pekanowymi Jedna z bardziej udanych sałatek, na jakie w ostatnim czasie trafiłam - szpinak, kozi ser i pieczone pekany świetnie łączą się w harmonijną całość z klonowym sosem vinaigrette. Jadłam tę sałatkę u znajomej Amerykanki, która podała ją po przystawce, a przed drugim daniem.
Sałatka "przedzimowa" To jest sałatka pod każdym względem warta uwagi - po pierwsze, naładowana jest witaminami (wszystkie te warzywa i owoce) i innymi dobrociami, typu właściwe tłuszcze (łosoś i orzechy), mikro- i makroelementy (burak, rzodkiewka) i inne takie (nie znam się na tym, ale coś tam słyszałam), a to szalenie przyda nam się przed zimą; po drugie - wykorzystujemy do niej rozmaite resztki, z którymi nie wiadomo, co zrobić; po trzecie - jest pyszna i bardzo kolorowa, najlepiej więc rozpogodzić nią jakiś szczególnie ponury jesienny dzionek.
Crostini z jabłkiem Szybka i smaczna przekąska, powstała na przecięciu rozmaitych szlaków kulinarnych Europy.