W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zielony sok

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Zielony sok

Bomba z witaminą C. W czasach straszliwych, szalejących gryp o trudnych do zapamiętania skrótach, powinniśmy jak najczęściej wlewać w siebie takie soki - świeżo zrobione, zdrowe i pyszne.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 duże kiwi
  • duże zielone jabłko
  • pęczek świeżej mięty
  • 2 łyżki akacjowego miodu

Zielony sok - Opis przyrządzania:

Kiwi myjemy i obieramy.
Jabłko myjemy, kroimy bez obierania w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
Miętę myjemy i osuszamy.
Kiwi, jabłko i miętę przepuszczamy przez sokowirówkę i słodzimy miodem do smaku (niekoniecznie, jeśli kiwi były nie bardzo kwaśne).
Podajemy natychmiast, żeby witamina C nie zaczęła się ulatniać (albo rozpadać, nie wiem, jak to ona robi).

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zielony sok: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Zielony sok przepisy:

  • Relish z borówek z buraczkami
    Taki relish (słodko-kwaśny, warzywno-owocowy dodatek o egzotycznym pochodzeniu) jadłam niedawno na przyjęciu i byłam zachwycona! Podano go do sashimi z łososia, ale moim zdaniem równie dobrze pasuje do mięsa i serów.
  • Śledzie z sosem jabłkowym
    Przywiozłam z Polski całe solone śledzie, z mleczem i ikrą. Trzeba je wymoczyć, oczyścić, wyfiletować i obedrzeć ze skóry, to prawda. Ale są bardzo smaczne, warto więc (raz do roku) się pomęczyć.
  • Sałatka ze szpinaku z orzechami pekanowymi
    Jedna z bardziej udanych sałatek, na jakie w ostatnim czasie trafiłam - szpinak, kozi ser i pieczone pekany świetnie łączą się w harmonijną całość z klonowym sosem vinaigrette. Jadłam tę sałatkę u znajomej Amerykanki, która podała ją po przystawce, a przed drugim daniem.
  • Sałatka "przedzimowa"
    To jest sałatka pod każdym względem warta uwagi - po pierwsze, naładowana jest witaminami (wszystkie te warzywa i owoce) i innymi dobrociami, typu właściwe tłuszcze (łosoś i orzechy), mikro- i makroelementy (burak, rzodkiewka) i inne takie (nie znam się na tym, ale coś tam słyszałam), a to szalenie przyda nam się przed zimą; po drugie - wykorzystujemy do niej rozmaite resztki, z którymi nie wiadomo, co zrobić; po trzecie - jest pyszna i bardzo kolorowa, najlepiej więc rozpogodzić nią jakiś szczególnie ponury jesienny dzionek.
  • Meksykański poncz
    Promyk słońca w środku mrocznej zimy...


Podziel się linkiem:




Komentarze: