Znakomita fasolka, doprawiona octem, masłem i migdałami. Pasuje do drobiu i pieczonej wieprzowiny, a także do placuszków rybnych lub smażonego sera.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zielona fasolka z octem balsamico - Opis przyrzÄ…dzania:
Fasolce przycinamy końce, płuczemy, osuszamy. Szalotkę i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Płatki migdałowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy, mieszając, na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Jedną łyżkę octu balsamico mieszamy z 1/2 łyżeczki cukru i odstawiamy na później. Wok stawiamy na dużym ogniu. Kiedy będzie bardzo gorący, wlewamy 2 łyżki oliwy. Od razu wrzucamy fasolkę, szalotkę i czosnek. Solimy i - pardon - pieprzymy i smażymy, mieszając, przez kilka minut, aż fasolka zacznie się brązowić. Zmniejszamy ogień na średni, wlewamy 75 ml wody i ocet z cukrem. Wok częściowo przykrywamy i gotujemy fasolkę kolejne kilka minut, aż będzie ugotowana, ale nadal al dente. Dodajemy drugą łyżkę octu, masło i migdały. Kiedy masło się roztopi, przekładamy fasolkę do ogrzanej miski i podajemy nie zwlekając.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zielona fasolka z octem balsamico: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |