Moja domowa naleweczka, wytrawna i doskonała pod wszelką rybkę. Nastawiam ją zawsze (o ile nie zapomnę) w pierwszy dzień grudnia, czyli w moje imieniny.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 1/2 litra
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Wigilijna nalewka - Opis przyrzÄ…dzania:
1 grudnia (lub wcześniej) kroimy śliwki w paseczki i wrzucamy do karafki. Wlewamy wódkę, zamykamy karafkę i odstawiamy do 24 grudnia. W miarę upływu czasu, od dołu butelki alkohol zacznie zmieniać kolor na śliwkowy. W przeddzień Wigilii wstrząsamy nalewkę, żeby dobrze się wymieszała, po czym odstawiamy. Do Wigilii powinna się ustać. Podajemy chłodną, ale nie lodowatą! Im dłużej śliwki siedzą w alkoholu, tym nalewka lepsza.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Wigilijna nalewka: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |