W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wigilijna nalewka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Wigilijna nalewka

Moja domowa naleweczka, wytrawna i doskonała pod wszelką rybkę. Nastawiam ją zawsze (o ile nie zapomnę) w pierwszy dzień grudnia, czyli w moje imieniny.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 1/2 litra

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g suszonych Å›liwek (w tym kilka tzw. wÄ™dzonych)
  • 500 ml (pół litra) czystej wódki

Wigilijna nalewka - Opis przyrzÄ…dzania:

1 grudnia (lub wcześniej) kroimy śliwki w paseczki i wrzucamy do karafki. Wlewamy wódkę, zamykamy karafkę i odstawiamy do 24 grudnia. W miarę upływu czasu, od dołu butelki alkohol zacznie zmieniać kolor na śliwkowy. W przeddzień Wigilii wstrząsamy nalewkę, żeby dobrze się wymieszała, po czym odstawiamy. Do Wigilii powinna się ustać. Podajemy chłodną, ale nie lodowatą! Im dłużej śliwki siedzą w alkoholu, tym nalewka lepsza.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Wigilijna nalewka: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: