Syrop cukrowy to niezbędny składnik wielu koktajli. Przydaje się także przy rozmaitych daniach słodkich, jak na przykład - wiśnie w korzennym syropie.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: szklanka
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
cukier
woda
Syrop cukrowy - Opis przyrzÄ…dzania:
Do rondelka wsypujemy szklankę cukru i dolewamy szklankę wody. Mieszamy, podgrzewając, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i syrop zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż ilość syropu zmniejszy się o połowę. Studzimy i przechowujemy w lodówce, w szklanym naczyniu.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Syrop cukrowy: można zrobić wcześniej
Klasyczne daiquiri Klasyczny koktajl o słodko-kwaśnym smaku i wyraźnym aromacie białego rumu. Podajemy ozdobiony skórką ściętą z limetki.
Suszone owoce z rumem Do tej nalewki używamy najlepszych suszonych owoców, jakie możemy znaleźć, najlepiej w dużych kawałkach. Podajemy z lodami waniliowymi na zakończenie świątecznego obiadu.
Lody imbirowe Bardzo oryginalne, doskonałe lody, do których nie trzeba ani maszynki, ani świętej cierpliwości do mieszania.
Francuska szarlotka Wbrew swej nazwie "francuska szarlotka" nie jest ciastem, a koktajlem. Uwaga! - całkiem mocnym koktajlem.
Syrop-sos z Marsalą Smaczny słodki sos, szczególnie dobry do mrożonych deserów lub świeżych owoców. Niezłe są też polane nim smażone grzanki.
Natalia Korcelli, 2011-08-11 9:36:22
Hej tam, LAIKu, co kochasz chemię! To ja napisałam przepis, przyznaję się bez bicia! Ale - choć odsyłasz mnie do podręcznika (nie, dziękuję, z chemią skończyłam w trzeciej liceum, Bogu dzięki) - to z czytaniem jakby coś nie halo... Przecież jak byk są proporcje - szklanka cukru i szklanka wody. Zgoda, orientacyjne. Ale gdybym napisała "tyle wody, co cukru", to byłoby gorzej. A zresztą, czy zawsze musi być "stąd-dotąd"...
Moja ocena: 5
L A I K ;), 2011-07-22 15:05:51
NIE WIEM KTO JEST AUTOREM TEGO PRZEPISU, ALE CHYBA ZAWSZE LICZA SIE JAKIES PROPORCJE!!! TO TEGO POLECAM LEKTURE PODRECZNIKA Z CHEMI I W SZCZEGOLNOSCI POJECIA "ROZTWORY NASYCONE"
pozdrowienia dla autora;p
Moja ocena: 2