Ten chrzan naprawdę nazywa się "sos chrzanowy byłej teściowej Wandy" - Wanda to przyjaciółka mojej Mamy, a była teściowa, to cóż... matka byłego męża. Nic ponadto ani o niej , ani o byłym mężu nie wiem, ale sos pozostał po nich fantastyczny.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 2 słoiki
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos chrzanowy najlepszy - Opis przyrzÄ…dzania:
Masło rozpuszczamy na głębokiej patelni z 2 łyżkami cukru. Dodajemy chrzan, starannie mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu, aż będzie gorący. W tym czasie rozbełtujemy starannie śmietanę z całym jajkiem. Kiedy chrzan będzie gorący, wlewamy śmietanę (wraz z jajkiem) i mieszamy. Podgrzewamy dalej przez kilka minut, mieszając, aż sos zgęstnieje i zacznie bąblować. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do słoików i czekamy, aż wystygnie. Przechowujemy w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sos chrzanowy najlepszy: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |