Kremowy sos z chrupiącymi skwarkami, doskonały do zielonych szparagów, jajek w koszulkach i białego mięsa.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos bazyliowy z bekonem - Opis przyrzÄ…dzania:
Bekon kroimy w drobniutkie skwareczki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy bekon i smażymy, często mieszając, aż bekon będzie chrupki i złocisty. Wyjmujemy skwarki i osączamy je na kawałku papieru kuchennego. Do tłuszczu na patelni dodajemy masło. Kiedy się rozpuści, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy przez minutę na maleńkim ogniu. Dodajemy po trochu wywar, za każdym dolaniem starannie mieszając. Gotujemy sos przez 5 minut na małym ogniu. Bazylię płuczemy, osuszamy i miksujemy w blenderze wraz ze śmietanką. Dolewamy do sosu, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Tuż przed podaniem posypujemy sos skwareczkami z bekonu.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Sos bazyliowy z bekonem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |