Doskonałe, bardzo aromatyczne i bardzo czosnkowe skrzydełka, które - dla wzmocnienia efektu - podajemy z sosem czosnkowym (np. Majonez czosnkowo-ziołowy) lub tzatzikami (Tzatziki).
Kraj pochodzenia: Liban
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Skrzydełka czosnkowe - Opis przyrządzania:
Ze skrzydełek odcinamy końcówki - tę najbardziej kościstą 1/3. Skrzydełka myjemy, osuszamy, usuwamy resztki piórek. Na każdym skrzydełku nacinamy w 2-3 miejscach skórkę.
Czosnek obieramy i rozcieramy w moździerzu na pastę, dodając płaską łyżeczkę soli.
Kolendrę, kmin i pieprz wsypujemy do młynka do przypraw i mielimy razem na proszek. Dodajemy do czosnku. Mieszamy na pastę, dodając kilka łyżek oliwy (4-6) i 3 łyżki soku z cytryny. Pastą starannie nacieramy skrzydełka, po czym wstawiamy do lodówki na kilka godzin, może być i na noc (naczynie ze skrzydełkami trzeba przykryć, z powodu dużej ilości czosnku w marynacie).
Skrzydełka pieczemy nad dość gorącymi węglami, kilka razy przewracając szczypcami i uważając, żeby się nie zwęgliły - parę przypalonych miejsc jest w normie. Podajemy z sosem czosnkowym lub tzatzikami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Skrzydełka czosnkowe: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |