W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z awokado z ostrym sosem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z awokado z ostrym sosem

Tę bardzo smaczną i piękną sałatkę zrobił nam w ostatni weekend Kubuś - sam znalazł przepis w holenderskim piśmie kulinarnym (troszkę go zmodyfikowaliśmy...). Zrobiłam do tego kilka grillowanych przegrzebków i mieliśmy naprawdę świetny obiad.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 cebulki dymki
  • garść listków natki pietruszki
  • garść listków świeżej kolendry
  • garść kapusty pekińskiej pokrojonej w cienkie paski
  • 12 rzodkiewek
  • zielona ostra papryczka chilli
  • limetka
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 3 dojrzałe awokado

Sałatka z awokado z ostrym sosem - Opis przyrządzania:

Dymki obieramy, płuczemy i kroimy najpierw w kilkucentymetrowe kawałki, potem wzdłuż w cienkie paski. Wrzucamy dymkę do miski z bardzo zimną wodą (można wrzucić kilka kostek lodu) - dzięki temu dymka ładnie się powygina.
Natkę, kolendrę i kapustę pekińską płuczemy i starannie osuszamy. Mieszamy razem i rozkładamy na 4 talerzach - Kubuś zrobił to bardzo ładnie i rzeczywiście sałatka wyglądała świetnie.
Rzodkiewkom obcinamy listki i wąsy, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonek i nasionka, płuczemy i osuszamy, po czym drobno siekamy.
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok.
Ukręcamy sos z imbiru, chilli, soku z połowy limetki, octu ryżowego, cukru i sosu rybnego. Mieszamy w miseczce, aż cukier się rozpuści.
Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i zdejmujemy skórkę. Każdą połówkę kroimy wzdłuż na 3-4 części i skrapiamy resztą soku z limetki.
Dymkę odcedzamy i osuszamy.
Rozkładamy awokado na talerzach, posypujemy rzodkiewkami i dymką, polewamy sosem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Sałatka z awokado z ostrym sosem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sałatka z awokado z ostrym sosem przepisy:

  • Różowa sałatka z krewetek
    Konkretnie różowo-zielona sałatka z tajskim sosem i limetkami. Lekka i pyszna.
  • Sałatka "Guacamole"
    Słynny meksykański sos w postaci zdekonstruowanej.
  • Moja ulubiona sałatka Caesar's Moja ulubiona sałatka Caesar's
    ...a właściwie wariacja na temat słynnej sałatki. Po wielu próbach, ta wersja właśnie zyskała sobie stałe miejsce w repertuarze kolacyjnym naszego domu - tylko Starsze Dziecko kręci nosem, wiadomo jednak, że niektórym nigdy się nie dogodzi... Ale wszystkim innym polecam ją z całego serca!
  • Sałatka z awokado i melona
    Lekka i świeża sałatka w ładnych, pastelowych barwach. Podajemy na przystawkę lub deser (dla tych, co nie przepadają za słodyczami).
  • Sałatka ze szpinaku z jajkiem mollet
    Trochę klasyczna sałatka ze szpinaku, trochę Caesar's salad... W rezultacie - fuzja bardzo udana.




Podziel się linkiem:


Komentarze: