W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Rillettes z łososia z pistacjami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Rillettes z łososia z pistacjami

Pasta ze świeżego łososia, doskonała do smarowania grzanek. Możemy ją podać na zwykłą, rodzinną kolację, lub też uformować w zgrabne porcyjki, udekorować i dać gościom.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 350 g świeżego łososia bez skóry
  • szklanka (250 ml) białego alzackiego wina
  • 80 g wyłuskanych orzeszków pistacjowych
  • 150 g miękkiego masła
  • cytryna

Rillettes z łososia z pistacjami - Opis przyrządzania:

Łososia myjemy i osuszamy. Wino wlewamy do rondelka, solimy i - pardon - pieprzymy, zagotowujemy. Wkładamy rybę i gotujemy ją na maleńkim ogniu przez 8-10 minut. Wyjmujemy i osączamy. Rozgniatamy widelcem, patrząc, czy nie zostały jakieś ości. Orzechy pistacjowe grubo siekamy. Miękkie masło ucieramy chwilę drewnianą łyżką, po czym dodajemy łososia i 2/3 orzechów. Starannie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeszcze raz starannie ucieramy, po czym wstawiamy do lodówki do czasu podania. Dwiema łyżkami formujemy z rillettes zgrabne porcyjki, przekładamy je na talerze i posypujemy resztą orzechów. Podajemy z grzankami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Rillettes z łososia z pistacjami: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Rillettes z łososia z pistacjami przepisy:

  • Tatar z wędzonego łososia
    Zniewalający luksus prostoty. Tu już musimy otworzyć butelkę prawdziwego szampana...
  • Carpaccio z łososia Carpaccio z łososia
    Ostatnio odżywiam się głównie surową rybą: a to sushi, to sashimi, a przede wszystkim carpaccio lub tatar... Takie carpaccio jest pyszne, lekkie i zdrowe, tylko ryba musi być naprawdę bardzo świeża.
  • Roladki z łososia na ciepło
    Delikatne "zraziki" z dwu rodzajów łososia. Doskonałe na walentynkową kolację - kolor też odpowiedni - a podajemy je z ziemniakami duszonymi w maśle (patrz przepis) i zieloną sałatą z cytrynowym dressingiem z kolendrą (patrz przepis, bez czosnku - rzecz jasna ;-)).
  • Łosoś solony z żurawinami
    Łososia typu gravlax szczerze wielbię i robię, ilekroć znajdę w sklepie ładny kawałek rybki. No i jeśli mamy gości, bo wśród domowników jakoś nie mogę liczyć na współpracę w tym względzie... Łososia z żurawinami jeszcze nie robiłam, ale brzmi zachęcająco.
  • Kolorowe carpaccio z łososia i dorsza
    Elegancka ryba na surowo - mój ulubiony typ przystawki. Podajemy z dużą ilością świeżej bagietki i takąż ilością białego lub różowego wina.




Podziel się linkiem:


Komentarze: