W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / PstrÄ…g w laskowych orzeszkach

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne z ryb

PstrÄ…g w laskowych orzeszkach

Oryginalna wariacja na temat klasycznych pstrągów z migdałami. Podajemy z malutkimi ziemniaczkami i warzywami wiosennymi (patrz przepis).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 filety z pstrÄ…ga (okoÅ‚o 200 g każdy)
  • 100 g orzechów laskowych
  • Å‚yżka mÄ…ki
  • jajko
  • 75 g masÅ‚a

PstrÄ…g w laskowych orzeszkach - Opis przyrzÄ…dzania:

Rybę myjemy, osuszamy i pincetką pozbawiamy ewentualnie pozostałych ości. Orzechy laskowe i mąkę wrzucamy do malaksera. Miksujemy, aż orzechy będą posiekane dość drobno, ale nie na mączkę. Wysypujemy orzechy na talerz. Na drugi talerz wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Pstrągi zanurzamy z jednej strony najpierw w jajku, a potem w orzechach. Panierkę lekko dociskamy ręką. Na patelni roztapiamy łyżkę masła. Na gorące kładziemy rybę orzechami do dołu i smażymy na dużym ogniu przez minutę. Delikatnie odwracamy filety łopatką kuchenną i smażymy przez kolejne 3 minuty. Solimy i - pardon - pieprzymy. Usmażoną rybę przekładamy na ogrzany półmisek. Na patelnię wkładamy resztę masła i smażymy, aż będzie miało jasnobrązowy kolor - uwaga, żeby nie przypalić! Masłem polewamy pstrągi i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Pstrąg w laskowych orzeszkach: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: