W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Przegrzebki z cytrynowo-ziołowym sosem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Przegrzebki z cytrynowo-ziołowym sosem

Przegrzebki z cytrynowo-ziołowym sosem

No, to jest rozpusta - po pięć przegrzebków na głowę to już jest solidna porcja dla wielbicieli owoców morza. Świeży w smaku sos doskonale kontrapunktuje łagodną słodycz małży, a sałata daje atrakcyjny wizualny kontrast... Dodatkiem mogą być maleńkie gotowane lub pieczone ziemniaczki albo Kremowe piure.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 20 świeżych przegrzebków (małży Świętego Jakuba) bez korala
  • 2 szalotki
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • 4 garści mieszanej sałaty z kiełkami (co nam w rękę wpadnie)

Przegrzebki z cytrynowo-ziołowym sosem - Opis przyrządzania:

Przegrzebki myjemy starannie w zimnej wodzie, oczyszczając z błon i ciemniejszych części. Równie starannie osuszamy na kilku warstwach papieru kuchennego.
Szalotki obieramy i drobniutko siekamy.
Natkę i tymianek myjemy i osuszamy, oskubujemy listki i razem siekamy.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce (tylko wierzchnią żółtą warstwę), wyciskamy sok.
Mieszamy razem szalotki, zioła, skórkę z cytryny i 2 łyżki soku. Dodajemy 2 łyżki oliwy, mieszamy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Sałatę z kiełkami myjemy, starannie osuszamy i rozkładamy estetycznie na 4 talerzach.
2 patelnie stawiamy na ogniu. Na każdą wlewamy po 2 łyżki oliwy. Kiedy będzie już gorąca, kładziemy po 10 przegrzebków na każdej - tak, żeby się nie tłoczyły. Smażymy po 3 minuty z każdej strony - powinny być apetycznie przyrumienione! Solimy i (pardon) pieprzymy z młynka, skrapiamy resztą soku z cytryny.
Usmażone przegrzebki kładziemy na talerze z sałatą i skrapiamy sosem ziołowo-cytrynowym.
Podajemy natychmiast!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Przegrzebki z cytrynowo-ziołowym sosem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Przegrzebki z cytrynowo-ziołowym sosem przepisy:

  • Przegrzebki z sosem z zielonego groszku
    No cóż, przegrzebki (scallops) to danie luksusowe, choćby ze względu na cenę... Ale czasem trzeba i warto, a ten przepis jest znakomity na walentynkową kolację: na przystawkę lub - jeśli wytworny posiłek składać się będzie z wielu dań - jako danie główne.
  • Przegrzebki z ziołami i parmezanem
    Kiedy wpisuję przepis na przegrzebki, zawsze mam problem z rubryką "styl potrawy" - z jednej strony małże te potrafią być tak drogie, że kwalifikują się do działu "ekstrawaganckie". Z drugiej jednak strony, przepis jest zazwyczaj tak prosty, że z ekstrawagancją nie ma nic wspólnego... A przegrzebki są takie dobre!
  • Małże świętego Jakuba ze świeżymi pomidorami
    Ze względu na zaporowe ceny przegrzebków na niemal całym świecie, danie to mieści się w kategorii dań eleganckich. A tak poza tym, to robi się je szybko i łatwo.
  • Przegrzebki z kiszoną kapustą z jabłkami
    Przegrzebki i kiszona kapusta? Hm, to typowy dla niemieckiej współczesnej kuchni przykład dania fusion. Ale tym razem bardzo udany - słodkie małże, owinięte boczkiem i przypieczone, na duszonej kapustce z jabłkami i śmietaną. Pyszności.
  • Przegrzebki z sosem z pieczonej papryki
    Bardzo przyjemne, bardzo odświętne danie z muszli Świętego Jakuba, usmażonych i spowitych paprykowo-maślanym sosem, który to sos możemy zrobić wcześniej. Jeszcze nieduża sałatka z ciemnozielonych listków rukoli i ryż - najlepiej mieszany, biały z ciemnym...


Podziel się linkiem:




Komentarze: