W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Poncz Imperialny

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Poncz Imperialny

Dobry, owocowy poncz na zimno. Świetny napój na duże przyjęcia i ładnie wygląda w dużej szklanej misie lub wazie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 20

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 butelki różowego wina
  • 350 ml czystej wódki
  • 250 ml (szklanka) soku żurawinowego
  • 250 ml (szklanka) soku grejpfrutowego
  • 250 ml (szklanka) soku z czarnych porzeczek
  • syrop cukrowy (ewentualnie)
  • garść świeżych żurawin
  • garść borówek amerykańskich
  • garść mrożonych jeżyn

Poncz Imperialny - Opis przyrządzania:

W dużej szklanej misce mieszamy zimne wino, takąż wódkę i równie zimne soki. Ewentualnie dosładzamy według potrzeb syropem cukrowym. Wrzucamy owoce - jeżyny zamrożone, dzięki czemu jeszcze trochę schłodzą poncz. Podajemy w szklaneczkach.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Poncz Imperialny: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Poncz Imperialny przepisy:

  • Poncz na zimowy wieczór
    Bardzo rozgrzewający i dość mocny napój z irlandzką whiskey. Świetny na naprawdę mroźne wieczory.
  • Poncz egzotyczny
    Naprawdę ożywczy, znakomity na duże przyjęcia koktajl. Trzeba go zrobić wcześniej (bardzo wygodnie) i do chwili podania trzymać w lodówce. Ładnie wygląda w szklanych wysokich dzbankach.
  • Meksykański poncz
    Promyk słońca w środku mrocznej zimy...
  • Poncz jabłeczny z pomarańczami
    Wyobraźmy sobie - pogodne, acz chłodne, jesienne popołudnie. Szkoda zostać w domu, choć wiemy, że wrócimy zmarznięci. Tuż przed wyjściem podgrzewamy więc sok jabłeczny z dodatkami, odstawiamy do zmacerowania na czas spaceru, zaś po powrocie podgrzewamy tylko napój, doprawiając calvadosem... Aż chce się wyjść!
  • Poncz z whisky z mlekiem
    To drink z rodzaju "pocieszaczy" - niby słodki, ale nie bardzo, niby mocny, ale się tego nie czuje, niby się nie powinno, ale przecież z mlekiem...




Podziel się linkiem:


Komentarze: