W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Piaskowe ciasteczka z kremem morelowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Piaskowe ciasteczka z kremem morelowym

Ciasteczka te po angielsku nazywają się "melting moments" - i w istocie w mgnieniu oka rozpływają się w ustach.

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: około 25 sztuk

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (ćwierć kilo) miękkiego masła
  • 55 g cukru pudru
  • 300 g mąki
  • 50 g mąki kartoflanej
  • 150 g suszonych moreli
  • 115 g cukru
  • cukier puder do posypania

Piaskowe ciasteczka z kremem morelowym - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia. Miękie masło wkładamy do miski i przesiewamy do niego cukier puder. Ręcznym mikserem ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Do maślanego kremu przesiewamy zwykłą mąkę i mąkę kartoflaną i zagniatamy wszystko razem na gładkie i miękkie ciasto. Łyżeczką do herbaty nabieramy ciasto i toczymy z niego w rękach kulki. Układamy kulki na blasze, zostawiając między nimi 5 cm wolnego miejsca. Każdą kulkę spłaszczamy wypukłą stroną widelca - jeśli widelec przykleja się do ciasta, zanurzamy go na chwilę w wodzie. Przy okazji na każdym ciasteczku odbije się wzór (widelcowych zębów). Pieczemy ciasteczka w nagrzanym piekarniku przez mniej więcej kwadrans, aż leciuteńko się zazłocą. Odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na metalowej kratce. Teraz robimy masę morelową: suszone morele wkładamy do rondelka i dolewamy szklankę wody. Zagotowujemy i gotujemy 10 minut, aż morele będą miękkie. Odcedzamy i miksujemy morele na gładkie piure. Przelewamy z powrotem do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotujemy jeszcze 5 minut, by masa trochę zgęstniała. Odstawiamy do zupełnego wystygnięcia. Płaską stronę ciasteczek smarujemy zimną masą morelową i łączymy ciasteczka po 2. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Piaskowe ciasteczka z kremem morelowym: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Piaskowe ciasteczka z kremem morelowym przepisy:

  • Kulki śniegowe
    Bardzo łatwe białe kuleczki z ciasta piaskowego, przyprószone dodatkowo cukrem pudrem. Świetne do kawy - ale nie należy ich w tej kawie moczyć, bo zaraz się rozpadną!
  • Kourambiedes, czyli greckie ciasteczka migdałowe
    Wspaniałe ciasteczka, podawane w Grecji na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Są bardzo łatwe i naprawdę świąteczne. Robiłam je wiele razy (bo ja piekę różne ciasteczka na Boże Narodzenie) i w tym roku też zrobię!
  • Ciasteczka imbirowe nr 2
    Popularne w krajach o tradycjach anglosaskich krucho-imbirowe ciasteczka, które tradycyjnie powinno się wycinać w kształt ludzików - "gingerbread men".
  • Cytrynowe magdalenki Cytrynowe magdalenki
    Magdalenki czyli madeleines, ciasteczka w kształcie muszelek, zyskały nieśmiertelność dzięki Marcelowi Proustowi. Zazwyczaj aromatyzowane są wodą z kwiatu pomarańczy lub wanilią, ale cytrynowe są równie dobre.
  • Sztabki pomarańczowe
    Bardzo proste i równie smaczne ciasteczka z kruchego ciasta z dwoma rodzajami pomarańczowej polewy.




Podziel się linkiem:


Komentarze: