Jest to potrawa o zadziwiająco nieoczekiwanym smaku: słono-słodkie, pachnące nadzienie obleczone jest chrupką koszulką przypieczonego ciasta brik... Mam nadzieję, że tak właśnie pachną ulice Marrakeszu i Casablanki.
Kraj pochodzenia: Północna Afryka
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pastilla - Opis przyrzÄ…dzania:
Udka obieramy ze skóry i usuwamy kości. Mięso kroimy w plasterki. Cebule obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz z confit i wrzucamy cebulę. Po 5 minutach smażenia dosypujemy ras-el-hanout. Dolewamy niepełną szklankę wody, przykrywamy i dusimy przez kwadrans. Dodajemy mięso i gotujemy kolejny kwadrans. W tym czasie wsypujemy orzeszki piniowe na suchą patelnię i podpiekamy na złoto. 2/3 orzeszków mielimy na proszek. I całe i zmielone orzeszki wrzucamy do cebuli z mięsem. Dodajemy miód, szafran i zioła. Jajka rozbijamy widelcem i wlewamy do garnka z mięsem, mieszając bardzo energicznie. Kiedy się zetną, zdejmujemy z ognia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Sporą tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy 6 płatków ciasta brik tak, by zachodziły na siebie, a część zwisała poza brzeg tortownicy. Do środka wlewamy masę kaczo-jajeczną. Przykrywamy 3 płatkami ciasta brik (każdy smarujemy lekko roztopionym masłem) i zawijamy zwisające części ciasta. Wstawiamy tortownicę do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Po wyjęciu posypujemy lekko cukrem pudrem i mielonym cynamonem, po czym kroimy na trójkąty, jak tort.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Pastilla: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |