W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pasta pomarańczowa (orange curd)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Pasta pomarańczowa (orange curd)

Bardzo maślana w smaku, słodka pomarańczowa pasta do przekładania biszkoptowych blatów, nadziewania babeczek i tart, smarowania grzanek itp.

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: spory słoik (np. na jedna dużą tartę)

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 pomarańcze
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 żółtka

Pasta pomarańczowa (orange curd) - Opis przyrządzania:

Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach. Sok wyciskamy.
Do rondelka wlewamy sok, dodajemy skórkę i stawiamy na ogniu. Gotujemy przez 10-15 minut, pilnując, aż sok zredukuje się i będzie przypominał niezbyt gęsty syrop. Przelewamy syrop do szklanej, żaroodpornej miski, dodajemy cukier i masło, pokrojone w małe kawałki. Stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą (woda nie powinna dotykać spodu miski). Gotujemy masę na parze, na małym ogniu, aż cukier i masło się rozpuszczą, a masa będzie jednolita.
Dodajemy żółtka i mieszamy. Gotujemy kolejne 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.
Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przekładamy masę do czystego słoika (lub plastikowego pudełka), zakręcamy (przykrywamy) i trzymamy w lodówce. Dalej postępujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Pasta pomarańczowa (orange curd): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Pasta pomarańczowa (orange curd) przepisy:

  • Lemon curd czyli pasta cytrynowa Lemon curd czyli pasta cytrynowa
    Zupełnie nietypowa słodka pasta, występująca chyba wyłącznie w kuchni anglosaskiej. Warto jednak ją zaadoptować, gdyż jest przepyszna! Możemy nią przełożyć biszkopt, nadziać nią kruche babeczki, użyć do cytrynowej tarty lub tortu lodowego... Można też po prostu wyjadać palcem ze słoika...
  • Pomarańczowe słodkie grzanki
    Mam słabość do dań śniadaniowych - wprawdzie i tak zawsze rodzinne weekendowe śniadanie kończy się na jajkach w szklance i twarożku z rzodkiewką (ulubiony zestaw), ale pomarzyć zawsze wolno... A marzy mi się pensjonat, w którym każde śniadanie byłoby inne. I byłyby w nim takie właśnie grzanki. Ech.
  • Pralinowe parfait z tymiankiem
    Pyszne lody nie wymagające żadnej maszyny. Orzechy i migdały w karmelu przyjemnie chrupią i ładnie wyglądają w jasnym, delikatnie tymiankowym kremie. Dobry deser dla gości, bo trzeba go zrobić dzień wcześniej.
  • Pasta z tuńczyka i ricotty
    Prosta i szybka kolacyjna pasta do grzanek. Podajemy z talerzem rozmaitych surowych warzyw.
  • Lody jogurtowo-pomarańczowe
    Bardzo proste lody, bez dodatku jajek i śmietanki, za to z gęstym naturalnym jogurtem. Pierwsze lody zrobione w mojej maszynie do lodów, polecam więc ze wzruszeniem!


Podziel się linkiem:




Komentarze: