Plastry różnokolorowej papryki z delikatnie przyprawionym śmietankowym serkiem - przystawka lekka i łatwa, ale dostatecznie elegancka, by podać ją gościom.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Papryka nadziewana serkiem - Opis przyrządzania:
Dużą cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i smażymy na złoto. 4 średniej wielkości papryki w różnych kolorach (ładnie wygląda na talerzu) myjemy, odcinamy szypułki i oczyszczamy z nasion, pamiętając, by strąki zostaić w całości. W misce ucieramy około pół kilo kremowego serka (trzeba mieć w zapasie więcej, bo ilość serka zależy od wielkości strąków papryki) z solą, pieprzem i usmażoną cebulką. Dodajemy pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego i garść siekanego szczypiorku. Starannie mieszamy. Masą serową nadziewamy papryki, dobrze upychając. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby masa dobrze stężała. Przed podaniem kroimy na poprzeczne plastry i podajemy ze świeżym pieczywem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Papryka nadziewana serkiem: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Maj 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |