W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Orzechowe talarki z kremem mokka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Orzechowe talarki z kremem mokka

Pyszne, choć nieco skomplikowane w produkcji, orzechowe makaroniki, przekładane gęstym czekoladowym kremem. Dekadenckie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około 30 ciasteczek

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 60 g masła
  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 40 g mąki
  • łyżka gorzkiego kakao
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • około 100 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 150 ml kremowej śmietanki
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 125 g czekolady deserowej
  • 100 g cukru pudru

Orzechowe talarki z kremem mokka - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę do ciasteczek wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Masło topimy na małym ogniu i odstawiamy na bok. Białka ubijamy ze szczyptą soli przez 10 minut ręcznym mikserem, dodając w trakcie ubijania po trochu cukier. Dodajemy przesianą mąkę, takież kakao, mielone orzechy i rozpuszczone masło. Mieszamy na gładkie ciasto. Ciasto przekłądamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z nakładką z otworem w kształcie małego kółka. Na przygotowaną blachę wyciskamy ciasto w formie małych kupek - o średnicy 3 cm. Na połowie ciasteczek kładziemy połówki orzechów i lekko je wciskamy w ciasto. Wstawiamy blachę do piekarnika na 20 minut. Upieczone ciasteczka wyjmujemy i studzimy. Mieszamy razem 4 łyżki śmietanki i kawę, aż ta ostatnia się rozpuści. Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Na patelnię wsypujemy cukier puder i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy cukier się skarmelizuje (uwaga, żeby nie przypalić), wlewamy śmietanke i gotujemy, aż cały karmel się w niej rozpuści. Dodajemy śmietankę kawową i czekoladę, mieszamy (zdjąwszy uprzednio z ognia), aż powstanie gęsty, gładki krem. Zostawiamy do wystygnięcia, po czym wstawiamy na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie ubijamy krem mikserem, aż będzie puszysty. Smarujemy spodnie strony ciasteczek bez orzecha (można też wyciskać krem z rękawa cukierniczego), nakładamy ciasteczka z orzechem i lekko dociskamy. Przechowujemy w szczelnie zamykanej puszce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Orzechowe talarki z kremem mokka: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Orzechowe talarki z kremem mokka przepisy:

  • Tort z musem czekoladowym Tort z musem czekoladowym
    Absolutnie luksusowy tort - może bardziej tarta - na wielkie okazje. Ponieważ nie wymaga pieczenia, jest to deser wart rozważenia w warunkach bezpiekarnikowych (na działce, wakacjach) - ale lodówka musi być.
  • Migdałowa beza z truskawkami
    Absolutnie luksusowy sposób celebrowania sezonu truskawkowego. Znakomity deser komunijny - świąteczny i piękny.
  • Ciasteczka pekanowe nr 2 Ciasteczka pekanowe nr 2
    Łatwe ciasteczka z ulubionymi na amerykańskim Południu orzechami pekanowymi. Jeśli akurat mamy dużo włoskich orzechów, to spokojnie możemy je do tych ciasteczek wykorzystać.
  • Ciasto orzechowe ze śliwkami
    Jeszcze nie robiłam tego ciasta, wyznaję, ale brzmi kusząco... Mam ten przepis od stu lat, więc nie pamiętam już, skąd pochodzi. Jeśli ktoś spróbuje, niech da znać, czy dobre (dobre to pewnie jest, ciekawam tylko, czy ta masa na wierzchu zastygnie).
  • Ciastka z amaretto
    Orzechowo-migdałowe ciasteczka z odrobiną amaretto idealnie pasują do popołudniowej filiżanki espresso.




Podziel się linkiem:


Komentarze: