Eleganckie i stylowe masło o kolorze szafranu (plus małe zielone kropki natki pietruszki). Doskonale pasuje do białej, szlachetnej ryby.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Masło szafranowe - Opis przyrządzania:
Szafran rozcieramy na proszek. Zalewamy łyżką gorącej wody i zostawiamy na kilka minut w spokoju. Masło wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki tak, by miało temperaturę pokojową. Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy drewnianą łyżką lub mikserem na puszystą masę. Dodajemy łyżkę drobno siekanej natki pietruszki i - po trochu - wodę z szafranem.. Solimy do smaku. Miskę z utartym masłem przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Kiedy masło zacznie zastygać, ale wciąż będzie plastyczne, zbieramy je w kulę i formujemy w wałek. Owijamy folią plastikową i wkładamy do lodówki na kilka godzin tak, żeby masło całkiem zastygło. Masło kroimy w plasterki o dowolnej grubości i kładziemy na kawałki ryby.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Masło szafranowe: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | KwiecieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |