W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Majonez

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Majonez

Nic nie jest w stanie prześcignąć majonezu zrobionego w domu. Do złych kuchennych legend należy to, że majonez się warzy. Wcale nie - musimy tylko pamiętać by WSZYSTKIE składniki były w jednakowej, pokojowej temperaturze.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 275 ml oleju z orzeszków ziemnych
  • 2 surowe żółtka
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka gorczycy w proszku
  • biały ocet winny

Majonez - Opis przyrządzania:

Do stabilnej miski z gładko zaokrąglonym dnem wkładamy żółtka. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i mieloną gorczycę. Wsypujemy łyżeczkę soli i trochę zmielonego pieprzu. Wszystko starannie mieszamy. Zaczynamy ukręcać majonez: w jednej ręce trzymamy ręczny mikser, a w drugiej miarkę z olejem. Dolewamy kroplę oleju - DOSŁOWNIE - i miksujemy na małych obrotach, aż olej całkowicie wymiesza się z żółtkami. Dolewamy następną kroplę i znów starannie mieszamy. Każdą następną kroplę dolewamy dopiero wtedy, gdy poprzednia jest doskonale wymieszana z żółtkami. Kiedy sos zacznie gęstnieć - po kilku minutach - dolewamy łyżeczkę białego octu winnego. Starannie miksujemy. Teraz możemy zacząć dolewać olej już nie po kropli, a cienkim strumyczkiem, cały czas miksując. Kiedy cały olej będzie "wkręcony" w majonez, doprawiamy sos solą i pieprzem (jeśli trzeba). I majonez gotowy - nie było to wcale trudne ani pracochłonne, prawda?

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Majonez: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Majonez przepisy:

  • Grecka wersja aioli
    Odmiana skordalii (czosnkowego greckiego piure), odmiana aioli (francuskiego majonezu czosnkowego) - razem bardzo udana kombinacja. Podajemy przede wszystkim do ryb i owoców morza.
  • Pierś z kury w sosie estragonowym
    Czasem trzeba zjeść coś delikatnego, w pastelowej kolorystyce. Biała pierś kurczacza, kremowy sos z zielonymi akcentami...
  • Sałatka z brokułów i kiełków sojowych
    W moich warzywkach dość często pojawiają się kiełki sojowe - najwyraźniej łatwo je wyhodować, nawet w warunkach bio. Chyba nie sądzicie, że Dzieci albo Mąż jadają kiełki? Staram się więc uprzyjemnić sobie zdrowotne żywienie, a to jest właśnie jeden z przykładów (brokułów zresztą też nie chcą jeść...).
  • Majonez czosnkowo-ziołowy
    Smaczny, delikatnie czosnkowy majonez, doskonały do białej gotowanej ryby z jajkami na twardo (i pomidorkiem).
  • Pasta z anchois
    Typowa dla Wysp pasta do podwieczorkowych grzanek - ze względu na ilość oliwy, masła już nie trzeba. A, na takiej grzance dobrze jeszcze położyć cieniutki krążek cebuli.




Podziel się linkiem:


Komentarze: