Ulubiony przez Niemców sos cytrynowy z kaparami zazwyczaj podaje się do małych klopsików. Paski smażonego łososia są ciekawą, nowoczesną alternatywą. Podajemy z piure ziemniaczanym lub ryżem i lekko podsmażonym szpinakiem w liściach.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Łosoś z sosem cytrynowo-kaparowym - Opis przyrządzania:
Łososia myjemy w zimnej wodzie i pęsetką usuwamy ewentualnie pozostałe ości. Kroimy wzdłuż na pół, a potem na paski o szerokości około centymetra-dwóch. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wkładamy łososia i smażymy ze wszystkich stron, aż zmieni kolor na jasnoróżowy. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z połowy jednej cytryny ścieramy skórkę na drobnej tarce. Wyciskamy sok. Z drugiej cytryny ścinamy skórkę wraz z białą częścią, po czym filetujemy, czyli ostrym nożem wycinamy cząstki cytryny spomiędzy membran. Na patelnię po łososiu wlewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy szalotkę z czosnkiem i smażymy na małym ogniu przez 5 minut, mieszając. Wlewamy wermut, białe wino i śmietankę. Dodajemy gałązkę tymianku i gotujemy sos na małym ogniu, aż zgęstnieje i będzie jednolity. Wyjmujemy tymianek. Do sosu wkładamy łososia, dodajemy startą skórkę cytrynową i przez chwilę podgrzewamy. Wlewamy sok z cytryny (do smaku, ja na przykład lubię kwaśny sos), dodajemy kapary i cząstki cytryny. Gotujemy jeszcze chwilę, aby wszystko się rozgrzało i podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Łosoś z sosem cytrynowo-kaparowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |