W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak "jerk" czyli z Jamajki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak "jerk" czyli z Jamajki

Grillowanie zyskało ostatnio nowy wymiar, polityczny tym razem. Rozumiem zatem, że wszyscy rzuciliśmy się odkurzyć grillowe utensylia, aby dać wyraz swym przekonaniom: czy to za, czy przeciw, kawałek kurczaka położonego na ruszcie jest dowodem naszego zaangażowania. Mam nadzieję, że Jamajka jeszcze nikomu nie podpadła?

Kraj pochodzenia: Jamajka

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 kawałków kurczaka (dowolnych - najlepsze są nóżki i skrzydełka)
  • 6 cebulek dymek
  • 2 ostre czerwone papryczki
  • limetka
  • 3 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • oliwa z oliwek

Kurczak "jerk" czyli z Jamajki - Opis przyrządzania:

Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbawiamy widocznych kawałków tłuszczu.
Dymkę obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i osuszamy, po czym drobno siekamy.
Papryczki pozbawiamy ogonków i nasionek, myjemy, osuszamy i też drobno siekamy.
Z wyszorowanej limetki wyciskamy sok.
Mieszamy w misce dymkę, papryczki, sok z limetki, ziele angielskie, cynamon, cukier i zioła. Dodajemy sos sojowy i łyżkę oliwy. Wkładamy kawałki kurczaka do miski i starannie mieszamy z marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc.
Kawałki kurczaka pieczemy na średnio gorącym grillu, przez 15-20 minut, często odwracając. Mięso powinno być rumiane (gdzieniegdzie marynata może się nawet lekko przypalić), a sok wypływający z mięsa po nakłuciu ma być przezroczysty.
Podajemy z surowymi warzywami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak "jerk" czyli z Jamajki: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Kurczak "jerk" czyli z Jamajki przepisy:

  • Kurczak z kardamonem
    Bardzo egzotyczny kurczak z dużą ilością przypraw - takie danie, co to czekam, żeby moi konserwatywni domownicy porozjeżdżali się na różne konferencje i obozy, a ja wtedy sproszę rozmaitych znajomych...
  • Kanapka z kurczakiem lub indykiem
    Jeden z milionów przepisów na wykorzystanie resztek Dziękczynnego indyka lub (np. w naszych warunkach) pozostałości z niedzielnego kurczaka. Wyjątkowo udana utylizacja resztek, serdecznie polecam, zwłaszcza tym, którzy lubią meksykańskie klimaty i papryczki jalapenos.
  • Makaron z kurczakiem i fistaszkami
    Inspirowane kuchnią Dalekiego Wschodu, świeże i smaczne danie, doskonałe na lunch lub kolację.
  • Zdrowa sałatka z kurczakiem
    Tajski sposób na wykorzystanie resztek kurczaka - z rosołu, z grilla - w zestawieniu z masą warzyw i lekkim limetkowym sosem.
  • Zupa z dyni i boczniaków
    Ostra i kwaśna zupa dla amatorów azjatyckich kuchni. W przepisie dużo jest egzotycznych składników, ale można je już w Polsce kupić. Ci zaś, którzy mieszkają w pobliżu etnicznych azjatyckich sklepów, wszystkie konieczne produkty dostaną w najbliższym tajskim markecie.


Podziel się linkiem:




Komentarze: