W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kotlety z karkówki z rozmaitymi przyprawami (duszone)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kotlety z karkówki z rozmaitymi przyprawami (duszone)

Oryginalnie przyprawione steki z karkówki - dobre danie na ten jesienny dzień, w którym będzie już trzeba pożegnać się z ogrodowym grillem. Podajemy z piure ziemniaczanym (np. Czosnkowe piure z ziemniaków) lub kładzionymi kluskami, oraz z dowolnymi jesiennymi warzywami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 ładnych plastrów karkówki wieprzowej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • olej słonecznikowy
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 laski cynamonu
  • 6 strączków kardamonu
  • 6 goździków
  • 2 szklanki (1/2 litra) wywaru mięsnego lub warzywnego
  • kieliszek wytrawnego sherry
  • cytryna

Kotlety z karkówki z rozmaitymi przyprawami (duszone) - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy, osuszamy i pozbawiamy nadmiaru tłuszczu. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy z obu stron.
Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki.
Papryczki myjemy i osuszamy.
W ciężkim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na gorący wkładamy mięso i rumienimy z obu stron na sporym ogniu. Kiedy mięso będzie apetycznie przyrumienione, wyjmujemy je na talerz i zmniejszamy ogień. Wrzucamy pieprz, cynamon, kardamon i goździki. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy czosnek i papryczki (całe). Chwilę smażymy, mieszając.
Wkładamy mięso z powrotem do rondla, wlewamy wywar i sherry. Dodajemy 3 łyżki soku z cytryny i zagotowujemy.
Rondel przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu przez godzinę, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Teraz zdejmujemy pokrywkę, znowu zwiększamy ogień i redukujemy sos, co jakiś czas polewając nim mięso, żeby nie wyschło. Kiedy sosu będzie mniej więcej o połowę mniej, danie jest gotowe. Sprawdzamy sos pod kątem soli i soku z cytryny, po czym podajemy z kładzionymi kluseczkami lub piure ziemniaczanym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kotlety z karkówki z rozmaitymi przyprawami (duszone): można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Kotlety z karkówki z rozmaitymi przyprawami (duszone) przepisy:

  • Cielęce eskalopki z cytryną
    Szybkie, świeże danie z klasycznym włoskim zestawem smaków: cytryna-czosnek-natka. Podajemy z ziemniaczanym piure lub absolutnie podstawowym risotto.
  • Steki z karkówki z ginem
    Steki z karkówki przyprawiamy pastą z czosnku i jałowca, co znacznie podnosi smak codziennej wieprzowiny. Mięso polewamy kremowym sosem z dodatkiem ginu. Idealnym dodatkiem będzie puree ziemniaczane, duszona włoska kapusta i smażone jabłka.
  • Roladki z cielęciny z suszonymi pomidorami
    Sympatyczne niedzielne danie. Roladki podajemy z dużą ilością pysznego, śmietanowego sosu, trzeba więc zrobić do nich coś, co pozwoli ten sos w pełni zużytkować: na przykład ryż, piure ziemniaczane lub drobne kluseczki.
  • Kotlety wieprzowe ze staroświeckim sosem szałwiowym
    Znakomite kotlety z karkówki w gęstym cebulowo-szałwiowym sosie. Jeśli robimy je wcześniej i zamierzamy odgrzać, resztę masła dodajemy do sosu dopiero w ostatniej chwili. Do mięsa pasuje piure ziemniaczane lub - mniej tradycyjnie - kładzione kluseczki i dużo zielonych warzyw: fasolka, brokuły, bób, włoska kapusta...
  • Kurczak duszony z ziołami
    Szybkie, łatwe i bezproblemowe danie na każdy dzień. Pałki z kurczaka obsmażamy na rumiano, a potem dusimy z białym winem i ziołami. Comfort food w szlachetnym wydaniu.


Podziel się linkiem:




Komentarze: