Używane w każdej niemal kuchni, klarowane masło - zwane w Indiach "ghee" - nie pali się w wysokich temperaturach.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: dowolna
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Klarowane masło (ghee) - Opis przyrządzania:
Masło (kostkę, dwie, trzy...) wkładamy do małego rondelka i roztapiamy na maleńkim ogniu - masło ma się roztopić, ale nie zrumienić. Kiedy masło się topi, starannie zdejmujemy pianę z wierzchu. Zupełnie roztopione masło zlewamy ostrożnie znad białego osadu, który zebrał się na dnie. Zostawiamy do wystygnięcia i przechowujemy w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Klarowane masło (ghee): można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |