W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Harira (marokańska zupa na Ramadan)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Harira (marokańska zupa na Ramadan)

Byłam ostatnio z przyjaciółką w znakomitej brukselskiej restauracji marokańskiej La Kasbah. Jadłam tam klasyczną, niesłychanie smaczną zupę z suszonych roślin strączkowych - harirę. Ponoć tradycyjnie jada się ją po zachodzie słońca w okresie Ramadanu, pogryzając suszonymi figami i daktylami. Mocno ją sobie przyostrzyłam harissą... Coś wspaniałego!

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 100 g suszonego bobu
  • 100 g suszonego grochu włoskiego
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 duże czerwone cebule
  • 3 gałązki selera naciowego
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek świeżej kolendry
  • 250 g chudej wołowiny
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g suszonej jasnej soczewicy
  • 125 g mąki

Harira (marokańska zupa na Ramadan) - Opis przyrządzania:

Bób i groch włoski moczymy przez 12 godzin w zimnej wodzie.
Pomidory wkładamy na minutę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy poziomo na pół i usuwamy pestki, po czym miąższ kroimy w drobną kostkę.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Seler obieramy z wąsów, myjemy i też drobno siekamy.
Natkę i kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy masło i 3 łyżki oliwy. Wrzucamy mięso, cebulę, kurkumę i cynamon i rumienimy na sporym ogniu, mieszając. Dodajemy siekane pomidory, szafran, koncentrat pomidorowy, soczewicę i seler oraz siekane zioła. Bób i groch odcedzamy z wody i też dodajemy do garnka. Solimy i - pardon - pieprzymy, mieszamy i dusimy na małym ogniu przez kwadrans.
Wlewamy 6 szklanek (półtora litra) wody, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 45 minut.
Mąkę rozrabiamy z wodą na masę o konsystencji śmietany.
Do zupy (po tych 45 minutach gotowania) wlewamy znów 4 szklanki (litr) wody, zagotowujemy, po czym dodajemy mąkę z wodą, cały czas mieszając. Gotujemy przez kolejny kwadrans - zupa.powinna lekko zgęstnieć, ale bez przesady.
Podajemy bardzo gorącą, w glinianych miseczkach.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Harira (marokańska zupa na Ramadan): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku


Podobne do Harira (marokańska zupa na Ramadan) przepisy:

  • Bliskowschodnia zupa z bobu
    Wiosenna, solidna zupa z młodych warzyw - coś jakby minestrone, ale przyprawiona kolendrą i harissą. Świetna jako jedno danie, z czosnkową bagietką lub arabskim chlebkiem.
  • Jesienna zupa z pomidorów
    Jesienna, bo konieczne są do niej naprawdę dojrzałe, gruntowe pomidory, które dają zupie słodycz i świeży smak. Jeśli damy do zupy czosnkową bagietkę z serem (*!*4090*!*), mamy doskonały weekendowy lunch.
  • Francuska zupa z bazylią
    Ile we Włoszech wersji minestrone, tyle we Francji soupes au pistou... (pistou to bazyliowo-czosnkowy sos podobny do pesto, jak zresztą sama nazwa wskazuje). Ta pełna jarzyn wiejska zupa starcza za cały letni obiad.
  • Zupa limetkowa
    No to jest właśnie coś takiego, co ja lubię najbardziej - i ostro (choć nie za bardzo), i kwaśno, i lekko jednocześnie...
  • Włoska bieda-zupka
    Powstała ponoć w trudnych kulinarnie latach II wojny światowej - bieda-zupka bez mięsa, z samych warzyw (jakoś zawsze w pięknej Italii dostępnych). Bardzo smaczna i pożywna.


Podziel się linkiem:




Komentarze: