W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Czosnkowe piure z ziemniaków

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Czosnkowe piure z ziemniaków

Mocno czosnkowe, a jednocześnie delikatne piure z ziemniaków, o bardzo kremowej konsystencji i - no, cóż - maślanym smaku.

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków na piure
  • główka czosnku
  • 150 ml kremowej śmietanki
  • 100 g zimnego masła

Czosnkowe piure z ziemniaków - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki szorujemy szczoteczką, osuszamy i nakłuwamy widelcem. Całą główkę czosnku zawijamy w kawałek folii aluminiowej. Ziemniaki i czosnek wkładamy do piekarnika - na blasze lub bezpośrednio na ruszt. Czosnek pieczemy mniej więcej pół godziny, aż będzie miękki. Ziemniaki pieczemy co najmniej godzinę do półtorej, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Ząbki czosnku wyciskamy ze skórki i wkładamy do garnka. Dolewamy śmietankę. Kiedy ziemniaki trochę przestygną, kroimy je na pół i łyżką wyjmujemy upieczony środek. Dodajemy do garnka. Ziemniaki z czosnkiem i śmietanką podgrzewamy, aż płyn zacznie wrzeć. Ręcznym mikserem z końcówkami do ubijania białek rozbijamy ziemniaki i czosnek na gładkie piure. Masło kroimy w kawałki. Nie przerywając ubijania, dodajemy masło po kawałku do piure. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Kiedy masło się rozpuści, podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Czosnkowe piure z ziemniaków: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Czosnkowe piure z ziemniaków przepisy:

  • Topione masło czosnkowe
    Uniwersalny sos do niemal wszystkich gotowanych warzyw - wyjątkowo smaczna jest brukselka. Pasuje też idealnie do ryb i owoców morza.
  • Mocno czosnkowe spaghetti carbonara Mocno czosnkowe spaghetti carbonara
    Smaczna odmiana popularnej pasty, tym razem z dużą ilością gotowanego w śmietance czosnku.
  • Słodko-czosnkowe bakłażany
    Bardzo smaczny sposób na bakłażany - z miską ryżu starczą nam za lekki lunch lub przegryzkę.
  • Kremowe piure Kremowe piure
    Ten sposób przygotowania piure ziemniaczanego spotkałam tylko na Wyspach Brytyjskich. Ma bardzo gładką konsystencję, właśnie kremową, i jest mniej zwarte, niż nasze. Tak, wiem, że w przepisie jest dużo masła i śmietanki, ale kurczę, czasem naprawdę warto!
  • Czosnkowe szaszłyki z królika
    Niemal greckie szaszłyki z chudego króliczego mięsa. Podajemy z pitą lub pilawem z ryżu i masą surowych warzyw. W wersji mini takie szaszłyczki są dobrym daniem na przyjęciach stojących.




Podziel się linkiem:


Komentarze: