W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cielęcinka z sosem cytrynowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Cielęcinka z sosem cytrynowym

Bardzo smaczne i praktyczne danie: kotleciki marynujemy przez noc w cytrynowej zalewie, zaś tuż przed podaniem smażymy je szybko i podajemy z kremowym sosem. No i jak to brzmi?

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 kotlety cielęce po 120-150 g każdy
  • łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
  • 60 ml (mniej więcej ćwierć szklanki) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • 125 ml (pół szklanki) kremowej śmietanki
  • 3 łyżki siekanych świeżych ziół (koperek
  • natka
  • melisa
  • szczypiorek...)

Cielęcinka z sosem cytrynowym - Opis przyrządzania:

Kotlety cielęce pozbawiamy tłuszczu, przyrośniętego po bokach, odcinamy też błony i inne mniej jadalnie wyglądające kawałki. Mięso kładziemy na stole lub deseczce, przykrywamy folią plastikową i lekko poklepujemy tłuczkiem (lub wałkiem) - nie chodzi o to, by rozklepać mięso na cienki placek, ale o to, by kawałki miały mniej więcej tę samą grubość. Brzegi kotletów nacinamy ostrym nożem (lub nożyczkami) w kilku miejscach - na pół centymetra. Dzięki temu mięso mniej się będzie zwijać w trakcie smażenia. Wkładamy kotlety do szklanego lub plastikowego naczynia. Skórkę cytrynową, sok i łyżkę oliwy mieszamy razem, dodając sporo mielonego pieprzu prosto z młynka. Marynatą zalewamy mięso - mieszamy ręką, żeby mieć pewność, że zalewa dobrze się rozłożyła. Naczynie przykrywamy np. folią plastikową i wstawiamy na noc do lodówki. Jeśli się nam chce, raz mięso przewracamy. Kwadrans przed podaniem wyjmujemy mięso z zalewy (zalewę zostawiamy, będzie nam potrzebna do sosu). Na patelni rozgrzewamy masło i 2 łyżki oliwy. Na gorący tłuszcz kładziemy kotlety i smażymy na dużym ogniu po 3 minuty z każdej strony, na rumiano (dłużej lepiej nie, bo cielęcina stwardnieje). Odkładamy kotlety w ciepłe miejsce. Na patelnię wlewamy zalewę cytrynową (tę, w której marynowaliśmy kotlety). Dodajemy śmietankę i zioła, zagotowujemy i gotujemy na dużym ogniu przez 1-2 minuty, aż nieco się zredukuje. Sosem polewamy kotlety i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Cielęcinka z sosem cytrynowym: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Cielęcinka z sosem cytrynowym przepisy:

  • Polędwiczki cielęce z cynamonowym sosem
    Cielęcina bywa tak delikatna w smaku, że trzeba ją wspomóc jakimś ciekawszym dodatkiem. Sos cynamonowy na pewno nie jest banalny i tak przygotowane mięso spokojnie możemy podać gościom. Do cielęciny serwujemy piure ziemniaczane lub cieniuteńkie frytki oraz ze dwa rodzaje jarzynek, jedną koniecznie zieloną (np. fasolkę).
  • Eskalopki cielęce z różowym pieprzem
    Szybkie danie z cielęciny z moim ukochanym różowym pieprzem. Podajemy z piure ziemniaczanym, żeby mieć z czym mieszać śmietanowy, pyszny sos...
  • Kotlety wieprzowe z sosem musztardowo-pomarańczowym
    Szybkie danie, które możemy podać także gościom. Smaczny sos doskonale pasuje do piure z ziemniaków i rozmaitych gotowanych warzyw, na przykład zielonej fasolki szparagowej.
  • Polędwiczki cielęce z gorgonzolą
    Przepis typu: "znacie? no to posłuchajcie...". Nic w nim nie ma nadzwyczajnego, ale czasem trzeba sobie przypomnieć, że takie proste i dobre rzeczy istnieją. Do kotlecików świetnie pasują spaetzle (np. *!*2352*!*).
  • Pulpeciki cielęce z papryką
    Kolorowe danie w sam raz na jesienny spleen.




Podziel się linkiem:


Komentarze: