W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Amerykańskie skrzydełka z grilla

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Amerykańskie skrzydełka z grilla

Amerykańskie skrzydełka z grilla

Oj, dobra to rzecz, zwłaszcza jeśli komuś nie przeszkadza solidna porcja Tabasco i cayenne. Najsmaczniejsze skrzydełka są pieczone na węglowym grillu, ale jeśli pogoda nie pozwoli, to opiekacz w piekarniku też się nada. Do skrzydełek podajemy oczywiście amerykański dip z niebieskiego sera.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Buffalo

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cebula
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 50 g masÅ‚a
  • 400 gramowa puszka siekanych pomidorów we wÅ‚asnym soku
  • 2 Å‚yżki (i wiÄ™cej) czerwonego sosu Tabasco
  • 1 kg skrzydeÅ‚ek z kurczaka
  • pieprz cayenne

Amerykańskie skrzydełka z grilla - Opis przyrządzania:

Cebulę siekamy, a czosnek wyciskamy w prasce. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy na małym ogniu przez 10 minut. Cebula powinna zmięknąć. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy pomidory, zwiększamy nieco ogień i dusimy przez kolejne 10 minut. Dodajemy Tabasco. Gotowy sos miksujemy na gładką masę w malakserze lub blenderze. Skrzydełka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Ostrym nożem odcinamy końcówki - tę najcieńszą kostkę. Dzielimy każde skrzydełko na 2 części, przecinając je w stawie. Mięso solimy, za przeproszeniem pieprzymy i przyprawiamy szczodrze pieprzem cayenne. Pieczemy skrzydełka na ruszcie przez pół godziny, co jakiś czas odwracając. Po kwadransie pieczenia smarujemy skrzydełka sosem i pieczemy dalej, co jakiś czas dodając trochę sosu. Gotowe skrzydełka mieszamy z pozostałym sosem i podajemy natychmiast, z amerykańskim dipem z niebieskiego sera.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Amerykańskie skrzydełka z grilla: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: