Uwielbiam agrest, szczególnie surowy. Dla Anglików jednak staje się on jadalny dopiero po ugotowaniu. Syrop z kwiatów czarnego bzu jest na Wyspach tradycyjnym dodatkiem do agrestu, bardzo zresztą udanym. Jeśli na stole postawimy pęk kwiatów czarnego bzu, będziemy mieli poczucie, że nadeszło lato.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Agrest z kwiatem czarnego bzu - Opis przyrzÄ…dzania:
Agrest płuczemy i nożyczkami obcinamy ogonki i szypułki. Strąk wanilii rozcinamy wzdłuż. Wkładamy owoce do rondla, dodajemy wanilię, cukier i syrop z kwiatów czarnego bzu. Stawiamy rondel na maleńkim ogniu i podgrzewamy, aż owoce puszczą sok. Nie mieszamy, bo agrest się rozpaćka, ale potrząsamy rondlem. Przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy kilka minut, aż agrest będzie miękki. Zdejmujemy pokrywkę i - jeśli soku jest dużo - gotujemy jeszcze parę minut, by syrop nieco się zredukował. Podajemy agrest na ciepło z łyżką gęstej kwaśnej śmietany lub polewamy nim lody, waniliowe oczywiście.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Agrest z kwiatem czarnego bzu: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |