Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-klopsikami

Spaghetti z klopsikami

Klasyczne danie italoamerykańskie - wielka micha klusek, dużo klopsików w gęstym pomidorowym sosie i góra tartego sera. Świetne danie, gdy na wakacje przyjadą wszyscy najlepsi przyjaciele naszych dzieci...

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
porcja podstawowych amerykańskich klopsików (Podstawowe amerykańskie klopsiki)
cebula
6 dużych dojrzałych pomidorów
oliwa z oliwek
1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina
2 puszki (każda o wadze 400 g) krojonych pomidorów we własnym soku
1/2 kg spaghetti (czyli paczka)
dużo tartego parmezanu do podania

Opis przyrządzania:
Przygotowujemy klopsiki lub rozmrażamy je, jeśli były przygotowane wcześniej. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory myjemy i grubo siekamy, usuwając pozostałości po ogonkach. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż zmięknie i zacznie się złocić, czyli jakieś 10 minut. Wlewamy wino i wrzucamy pokrojone pomidory. Gotujemy kwadrans, aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodajemy pomidory z puszki, wraz z sokiem. Zagotowujemy i gotujemy, aż sos zgęstnieje, czyli 15-20 minut. Dodajemy klopsiki i dusimy dalej przez 20 minut do pół godziny. Co jakiś czas sprawdzamy, czy sos się nie przypala. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W tym czasie nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedzamy, przekładamy na wielką michę i polewamy sosem z klopsikami. Podajemy natychmiast, ze świeżo startym parmezanem do posypywania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024