Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cytrynowe-klopsiki

Cytrynowe klopsiki

Świetne danie dla dużej ilości osób. Podajemy z ryżem, makaronem lub - szczególnie w obliczu braku czasu - z kuskusem.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 ząbki czosnku
cytryna
1/2 kg (500 g) mielonej chudej wieprzowiny
cebula
duża marchewka
łodyżka selera naciowego
50 g wędzonego boczku
oliwa z oliwek
700 g siekanych pomidorów we własnym soku (z puszki)
150 ml czerwonego wina

Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce i wyciskamy sok. Mięso wkładamy do miski, dodajemy połowę czosnku, startą skórkę i łyżkę soku z cytryny. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Starannie mieszamy i toczymy z masy 20 małych kulek. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Marchewkę i seler obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Boczek (bez skóry) kroimy w kostkę. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy boczek, cebulę, marchewkę, seler i resztę czosnku. Smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż warzywa zmiękną i zaczną się rumienić, czyli jakieś 10 minut. Wyjmujemy warzywa łyżką cedzakową, a na patelnię wkładamy (jeśli trzeba, to partiami) klopsiki. Smażymy przez 5 minut, aż mięso przyrumieni się z obu stron. Z powrotem wrzucamy na patelnię warzywa z boczkiem, dodajemy pomidory, wino, łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę cukru oraz nieco soli, zagotowujemy. Patelnię przykrywamy i dusimy klopsiki na małym ogniu przez 15 minut. Przed podaniem korygujemy smak sosu - sól, pieprz, cukier, sok z cytryny. Podajemy z ryżem, makaronem lub kuskusem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024