Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cztery-skarby-z-patelni

Cztery skarby z patelni

Wegetariańskie (a nawet wegańskie!) danie, zgodne z kulinarnymi upodobaniami Chińczyków – każde element, każdy z czterech tytułowych „skarbów”, wnosi w całość swój odrębny smak, kolor i konsystencję, tworząc w rezultacie dzieło pełne idealnej harmonii.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 suszonych grzybów shii-take
marchewka
mała główka paksoi (bok choy - chińskiej kapusty)
200 g pędów bambusa z puszki
olej z orzeszków ziemnych
łyżeczka cukru
olej sezamowy

Opis przyrządzania:
Grzyby obmywamy w zimnej wodzie, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do nasączenia na pół godziny, po czym starannie odciskamy w rękach, odcinamy twarde ogonki, zaś kapelusze kroimy na ćwiartki.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.
Paksoi przycinamy u podstawy i dzielimy na liście. Starannie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Białe łodygi kroimy w paski, listki zostawiamy w całości.
Bambus odcedzamy z zalewy i przepłukujemy na sicie zimną wodą. Puszkowany bambus jest zazwyczaj w plasterkach, ale jeśli trafił się nam pęd w całości, to kroimy go w plasterki podobne wielkością i grubością do marchewkowych talarków.
Stawiamy wok na dużym ogniu. Kiedy zacznie lekko dymić, wlewamy 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych, a po chwili wrzucamy marchewkę i łodygi paksoi (pokrojone w paski). Smażymy, mieszając, przez 2 minuty, po czym dorzucamy grzyby, liście paksoi i pędy bambusa.
Smażymy dalej przez kolejne 2 minuty, dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy.
Przekładamy warzywa do miski, skrapiamy odrobiną oleju sezamowego i podajemy na gorąco.


Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024