Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaczane-placuszki-z-serem

Ziemniaczane placuszki z serem

Bardzo dietetyczne te placuszki nie są... No, co robić. Możemy zrobić je malutkie i podać do drinków, albo ciut większe i dać na obiad, może z jakimś sosem (pomidorowym) lub ćwiartkami cytryny do wyciskania. I jakąś zieleniną dla uciszenia wyrzutów sumienia.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 duże mączyste ziemniaki
120 g sera cheddar
2 łyżki mąki
jajko
ostra papryka (do smaku)
olej do smażenia (mniej więcej pół szklanki)

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w równe kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy pół łyżeczki soli i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy, odparowujemy i rozgniatamy tłuczkiem na gładkie piure.
Ser ścieramy na grubej tarce i dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i dodajemy trochę ostrej papryki. Starannie mieszamy na gładkie ciasto i sprawdzamy pod kątem soli i papryki.
Na sporej patelni rozgrzewamy olej - powinno go być sporo, żeby placuszki miały się w czym smażyć. Z masy ziemniaczano-serowej robimy kulki, spłaszczamy je na placuszki i kładziemy na gorący olej. Smażymy z obu stron na rumiano, po czym odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
Podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024