Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zapiekanka-z-ziemniakow-i-cukinii

Zapiekanka z ziemniaków i cukinii

Nowoczesna wariacja na temat ziemniaków sabaudzkich (Sabaudzkie ziemniaki) - sycące, bezmięsne danie, doskonałe na obiad lub kolację, z miską sałaty z winegretem.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
łyżka masła
2 łyżki tartej bułki
800 g ziemniaków o zwartym miąższu
250 g cukinii
duży ząbek czosnku
100 ml kremowej śmietanki
100 ml mleka
4 jajka
150 g łagodnego sera (np. goudy)

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Okrągłą formę (o średnicy około 25 cm) smarujemy grubo masłem i wysypujemy tartą bułką.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy; cukinię myjemy i obcinamy końce. Warzywa kroimy w możliwie cienkie plasterki, najlepiej przy pomocy malaksera lub mandoliny. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy ze śmietanką, mlekiem i jajkami na gładką masę, po czym wlewamy do ziemniaków z cukinią i starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ser ścieramy na drobnej tarce; 2/3 dodajemy do ziemniaków i jeszcze raz mieszamy, po czym przekładamy do przygotowanej formy. Z wierzchu posypujemy resztą sera, po czym wstawiamy do piekarnika na godzinę. Zapiekanka powinna się przyrumienić z wierzchu, a ziemniaki powinny być miękkie. Podajemy na gorąco lub ciepło, z sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024