Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zapiekanka-z-bocwiny-z-cytryna

Zapiekanka z boćwiny z cytryną

Trochę jak flan albo jak tarta z samego nadzienia, bez ciasta... Bardzo smaczne danie obiadowe lub kolacyjne z zupełnie już zapomnianego warzywa. Podajemy z bagietką i sałatką z pomidorów (na przykład).

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
½ kg boćwiny
szklanka mleka
75 g masła
20 g mąki
50 g tartego sera gruyere
cebula
cytryna
oliwa z oliwek
2 żółtka
100 ml kremowej śmietanki
2 łyżki parmezanu

Opis przyrządzania:
Boćwinę starannie myjemy. Odcinamy łodyżki – kroimy je wzdłuż na pół, po czym w centymetrowe kawałki. Liście kroimy na dwucentymetrowe wstążki. Zagotowujemy garnek lekko osolonej wody. Do miski nalewamy zimną wodę i wrzucamy kilka kostek lodu. Pokrojone łodyżki boćwiny blanszujemy we wrzątku 5 minut, po czym wrzucamy je do wody z lodem i zostawiamy tam na 2-3 minuty. Odcedzamy i wykładamy na sito, żeby obciekły. Teraz blanszujemy liście – wkładamy je do wrzątku na 1 minutę, po czym przekładamy do wody z lodem, jak wyżej. Odcedzamy na sicie i osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika.
W rondelku podgrzewamy mleko prawie do wrzenia. W garnku rozpuszczamy 50 g masła, wsypujemy mąkę i gotujemy, cały czas mieszając, przez minutę. Wlewamy po trochu gorące mleko i gotujemy dalej, wciąż mieszając, aż sos będzie gładki i dość gęsty. Wrzucamy ser gruyere, mieszamy, aż się rozpuści, doprawiamy sos solą i pieprzem i zostawiamy do schłodzenia na 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
Cebulę kroimy na cienkie plasterki.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy, ścinamy skórkę w długich cienkich paskach (specjalnym nożykiem do cytrusów).
Resztę masła i oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy cebulę na złoty kolor. Dodajemy skórkę z cytryny i smażymy jeszcze chwilkę. Mieszamy z boćwiną i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
Do sosu serowego dodajemy żółtka I starannie mieszamy. Lekko ubijamy śmietankę i też mieszamy ją z sosem.
Polewamy sosem boćwinę i delikatnie mieszamy, by sos wpłynął pomiędzy liście. Posypujemy parmezanem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy kwadrans, może 20 minut, aż zapiekanka zarumieni się na wierzchu.
Przed podaniem odstawiamy na 10 minut, żeby trochę się ustała, po czym podajemy z bagietką i sałatką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024