Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zurawiny-z-gruszka

Żurawiny z gruszką

Kolejny z żurawinowych słodkich sosów, tak popularnych w Ameryce jako dodatek do indyka. W warunkach europejskich równie dobrze pasuje do pieczonego kurczaka, kaczki czy gęsi. Albo do takiego pasztetu...

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g żurawin
3 ładne gruszki
szklanka soku pomarańczowego
szklanka suszonych żurawin
2/3 szklanki brązowego cukru
50 g (mniej więcej 3 łyżki) kandyzowanego imbiru
duża szczypta mielonego kardamonu

Opis przyrządzania:
Żurawiny płuczemy na sicie, przebieramy, osuszamy i wrzucamy do sporego rondla.
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę. Dodajemy do żurawin.
Do rondla wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy suszone żurawiny i cukier.
Imbir drobno siekamy i też wrzucamy do rondla, dodajemy kardamon.
Stawiamy rondel na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
Gotujemy sos przez jakiś kwadrans, aż żurawiny popękają i sos zacznie gęstnieć.
Zdejmujemy z ognia, przelewamy do słoika lub innego szklanego naczynia i studzimy.
Podajemy na zimno do pieczonego drobiu lub do zimnych mięs.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024