Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-ziemniaczana-z-boczkiem

Zupa ziemniaczana z boczkiem

Zimowa zupa ze składników, które o tej porze roku zazwyczaj mamy w domu (no może oprócz cheddara, ale kto wie?). Z domową bułką lub grzankami czosnkowymi taka zupa to pełen obiad!

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 cienkich plasterków wędzonego boczku
cebula średniej wielkości
1 kg ziemniaków
czubata łyżka masła
łyżeczka mielonej papryki (najlepiej wędzonej - pimenton)
3 szklanki domowego wywaru z kurczaka
125g startego sera cheddar
szczypiorek lub koperek do posypania

Opis przyrządzania:
Boczek kroimy w poprzek w cienkie paski.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
W głębokim sporym rondlu rozgrzewamy masło. Kiedy będzie gorące, wrzucamy boczek i smażymy, mieszając, aż będzie rumiany i chrupiący. Wyjmujemy go łyżką cedzakową, starając się zostawić cały tłuszcz w rondlu, i odkładamy na talerzyk.
Na pozostały w rondlu tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy przez kilka minut, aż zmięknie i zacznie się złocić. Posypujemy papryką (pimenton nada zupie miły, wędzony aromat) i smażymy jeszcze przez chwilę, mieszając.
Do rondla wkładamy teraz ziemniaki, dodajemy odłożony boczek i wlewamy wywar z kurczaka. Doprowadzamy całość do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy (zupa powinna ledwo "pyrkać") przez pół godziny, aż ziemniaki będą tak miękkie, że zaczną się rozpadać.
Drewnianą łyżką rozgniatamy w zupie tyle ziemniaków, ile nam się uda.
Teraz dodajemy starty ser cheddar i mieszamy starannie, żeby ser się rozpuścił.
Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem, po czym podajemy w ogrzanych miskach, posypując siekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024