Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-muli-i-porow
Zupa z muli i porów
Łagodna warzywna zupa, której blasku dodają świeże mule.
Rodzaj dania: Zupa
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 ząbki czosnku
2 ładne pory
2 spore ziemniaki
oliwa z oliwek
4 szklanki (1 litr) wywaru warzywnego
1 i 1/2 kg świeżych muli
szklanka wytrawnego białego wina
natka pietruszki
cytryna
Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Pory obieramy z wierzchnich liści, odcinamy twarde końcówki, bardzo dokładnie płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy czosnek i pory i smażymy 3 minuty, aż pory zmiękną, ale nie zaczną się rumienić. Dodajemy ziemniaki i chwilę smażymy, po czym wlewamy wywar i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy warzywa przez 20 minut. W tym czasie wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody. Do dużego garnka wlewamy wino i szklankę wody. Zagotowujemy i do wrzącego płynu wrzucamy mule. Garnek przykrywamy i gotujemy mule na dużym ogniu (jeśli płyn będzie kipiał, odkrywamy garnek lub zestawiamy go na chwilę z ognia) przez 5 minut. Po tym czasie wszystkie mule powinny być otwarte - te, które uparcie pozostają zamknięte, wyrzucamy. Ugotowane mule wyjmujemy łyżką cedzakową, zaś wywar po ich gotowaniu przecedzamy przez gęste sitko, najlepiej jeszcze wyłożone kawałkiem płótna lub gazy. Ugotowane warzywa miksujemy w blenderze wraz z płynem, w którym się gotowały. Łączymy z wywarem z muli i przelewamy do garnka. Dodajemy łyżkę soku cytrynowego i 3 łyżki siekanej natki pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę trzymamy na małym ogniu, aby była gorąca. Ugotowane i przestudzone mule wyjmujemy ze skorupek, pozostawiając kilkanaście w całości, gdyż wyglądają bardzo dekoracyjnie. Mięso muli wrzucamy do zupy i podgrzewamy. Zupę podajemy w miseczkach, bardzo gorącą i ozdobioną mulami w skorupkach.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024