Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-kukurydzy-z-curry
Zupa z kukurydzy z curry
Błyskawiczna zupa z mrożonej kukurydzy. Bardzo smaczna i oryginalna. Podajemy z paskami smażonej tortilli.
Rodzaj dania: Zupa
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
mała cebula
2 ząbki czosnku
olej słonecznikowy
łyżeczka proszku curry
250 g (ćwierć kilo) mrożonych ziaren kukurydzy
150 ml białego wytrawnego wina
2 szklanki wywaru warzywnego
świeży tymianek
2 łyżki kremowej śmietanki
Smażone paski tortilli do podania
Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i wyciskamy w wyciskarce.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju słonecznikowego. Wrzucamy cebulę i czosnek, dodajemy curry i smażymy na maleńkim ogniu, mieszając, 5 minut.
Dodajemy kukurydzę, wino, wywar warzywny i gałązkę świeżego tymianku. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy zupę 10 minut.
Dodajemy śmietankę, usuwamy tymianek i miksujemy zupę w blenderze na gładkie piure. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gorącą zupę podajemy w miseczkach, posypaną paskami smażonej tortilli.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024